Jan Vapaavuori ilmastotentissä

Kuvan lähde: vapaavuori.net

Kuvan lähde: vapaavuori.net

Kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori toteaa, että Helsingin hiilineutraali tulevaisuus edellyttää päästötöntä energiaa ja energiansäästöä. Vesivoimalla ja ydinvoimalla voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä. Tuuli- ja aurinkoenergian suhteen hän on toiveikas, joskin sähkön varastoinnin on kehityttävä tasapainottamaan epätasaista tuotantoa. Vapaavuori uskoo teknologian olevan ratkaisevassa asemassa hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymisessä. Energian säästäminen muuttuu yhä tärkeämmäksi, ja paljon hyviä teknologioita on jo olemassa. Kaavoitus ja liikennesuunnittelu ovat kaupunkiorganisaation tärkeimpiä työkaluja Helsingin energiankulutuksen vähentämisessä. Vapaavuori kannattaa keskustatunnelin rakentamista.

Vapaavuori luettelee useita ilmastonmuutoksen Helsingille aiheuttamia riskejä, joihin kannattaa sopeutua. Voimistuvat sateet aiheuttavat vahinkoja infrastruktuurille ja rakennuksille. Merenpinnan nousuun on varauduttava esimerkiksi metron rakentamisessa jo nyt. Lisääntyviin helteisiin varautuminen vanhustenhuollossa ja sairaaloissa on tärkeää. Nollakelien yleistyminen uhkaa lisätä liukastumistapaturmia: jalkakäytävien kunnossapitoon on panostettava paljon nykyistä enemmän. Myös vieraslajeihin ja tuholaisiin on varauduttava. Ilmastopakolaisuus on merkittävä riski: kun elämisen ehdot maailmalla vaikeutuvat huomattavasti, myös Suomeen pyrkii todella paljon apua tarvitsevia ihmisiä.

Jan Vapaavuoren mukaan pormestarilla on vaikutusvaltaa muun muassa kaavoitukseen ja liikenteen kehittämiseen. Koko kaupunkiorganisaation on päätöksenteossa arvioitava ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit ja ilmastonmuutoksen hillinnän keinot. Vapaavuori muistuttaa, että sopeutumisessa on arvioitava riskin aste ja kustannukset: päätösten tulee perustua todelliseen asiantuntemukseen. Riskeihin varautumisen lisäksi Vapaavuori kannustaa tarttumaan rohkeasti myös mahdollisuuksiin.

“Helsinki voi olla edistämässä puhtaiden teknologioiden kehittämistä ja luoda mahdollisuuksia aivan uusien toimialojen kehittymiselle.”

Jan Vapaavuoren arjen ilmastotekoja ovat kävely, jätteiden lajittelu ja kasvispainotteinen ruokavalio.

Lue muiden pormestariehdokkaiden vastaukset täältä.

Lisätietoja: Projektisuunnittelija Sonja-Maria Ignatius (etunimi.sukunimi@hel.fi)

Print Friendly, PDF & Email