Viikin ympäristötalo – Suomen vähiten energiaa kuluttava toimistorakennus

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston käytössä oleva Helsingin ympäristötalo valmistui syyskuussa 2011. Rakennus on viisikerroksinen, ja sen bruttoala on noin 6 791 neliömetriä. Sen energiakulutus on alle puolet normaalista.

ymparistotalo_web

Aurinkopaneeleita, kalliojäähdytystä, luonnonvaloa
Sähköä tuotetaan auringosta ja tuulesta. Aurinkopaneeleja on yhteensä noin 600 neliötä, joista valtaosa on julkisivulla. Rakennuksen katolla on neljä pientä tuuliturbiinia. Loput sähköstä ostetaan tuulisähkönä. Aurinkosähköjärjestelmän teoreettinen huipputeho on 60 kWp, jonka tuotantoa voi seurata reaaliaikaisesti.

Sähkön ja lämmön kulutusta pienennetään monin keinoin. Rakennusta jäähdytetään kesäisin talon tontille porattujen 25 kaivon avulla. Myös rakenteissa on huomioitu energian säästö: talon ikkunat ovat energiatehokkaita lämpölaseja ja seinien eristepaksuus selvästi tavanomaista suurempi. Etelään suuntautuva kaksoisjulkisivu lämmittää talvisin ja varjostaa kesäisin.Sähkövalaistuksen tarvetta vähennetään muun muassa tuomalla luonnonvaloa rakennukseen valokuilujen avulla ja ohjaamalla valaistusta ulkovalon mukaan. Myös liike- ja aikaohjaus on käytössä.

Esimerkkinä kaupungin tuleville toimitiloille
Ympäristötalosta saatuja kokemuksia tullaan hyödyntämään myös kaupungin uusien toimitilojen suunnittelussa ja rakentamisessa. Ympäristötalon arkkitehtisuunnittelun on tehnyt arkkitehti Kimmo Kuismanen Arkkitehtitoimisto Ab Case Consult Ltd:stä. Rakennuttajana oli Helsingin kaupungin HKR-Rakennuttaja.

Näyttely Viikin ekorakentamisesta ja luonnosta
Viikin ympäristötalossa voi tutustua Viikin luontoon, kaavoitukseen ja ekologiseen rakentamiseen. Viikin alue on ollut suunnannäyttäjä suomalaisessa ympäristötietoisessa rakentamisessa. Näyttely tuo myös esille, miten nykyrakentamisessa voidaan pienentää sekä rakentamisen että asumisen ilmastovaikutuksia.

Näyttelyn yhtenä teemana on Helsingin ja Viikin monimuotoinen luonto. Viikin maiseman perustana ovat monipuoliset luontotyypit, johon myös inhimillinen toiminta on pitkään lyönyt leimansa, sillä Viikissä on viljelty peltoja keskiajalta asti. Viikki muodostaa ytimen kaupungin viheralueverkostolle: alueen luonto on yhteydessä Pohjois-Helsingin metsiin, Vantaanjoen halkomaan savitasankoon ja etelässä runsassaariseen merialueeseen.

Näyttely on esillä Viikin ympäristötalon 1. kerroksen valoaulassa. Näyttelyn kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmaa. Sen on tuottanut arkkitehti Kimmo Kuismanen yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Digitaalinen ja interaktiivinen aineisto on tuotettu näyttelytyöpajassa Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa Rovaniemellä. Näyttelykalusteet on tehty Lapin ammattiopistolla ja Rovaniemen ammattikorkeakoulussa.

Puiden välinen aika – taidetta talon edustalla Viikin_taideteos
Viikin ympäristötalon edustalla on Petri Eskelisen taideteos Puiden välinen aika. Taiteilija kertoo teoksen nimen viittaavan ajatukseen kahdesta puusta, joista toinen on syksyisen ruskan punaisessa loistossa, valmiina tiputtamaan lehtensä, ja toinen rehevän vihreä – kesän väreissä. Teoksen rakenteen sisällä sijaitsevat värilasit vaihtelevat vihreästä oranssiin, keltaiseen ja punaiseen viitaten puiden värien muutokseen vuodenaikojen myötä.

Katso video ympäristötalosta
Esite ympäristötalon energiatehokkaista ratkaisuista
Kuvia ympäristötalosta

Lisätietoja:
ympäristösuunnittelija Petteri Huuska, puh. (09) 310 28905
ympäristötarkastaja Jari Viinanen, puh. (09) 310 31519
etunimi.sukunimi@hel.fi

 

Print Friendly, PDF & Email