Viikin ympäristötalon aurinkoenergia omaan sähkövarastoon

Sähkövarasto

Ympäristötalon aurinkoenergia varastoidaan talon omaan sähkövarastoon.

Viikin ympäristötalolla on käytössä oma sähkövarasto, jonne varastoidaan omilla paneeleilla tuotettua aurinkosähköä. Sähkövarasto on saanut huomattavaa huomiota, onhan se tiettävästi ensimmäinen tuotantokäyttöön tuleva kiinteistöakku. Varastosta ladataan muun muassa ympäristökeskuksen omaa sähköautoa.

Sähkövaraston yhteistyö ja hankintaprosessi käynnistyi reilu vuosi sitten Helsingin ilmastokumppanit -verkoston jäsenen Siemensin kanssa. Akuston koko on 45 kWh. Sen varsinainen käyttöönotto tapahtui tänä keväänä.

Sähkövarastohankkeessa kiinteistöyhtiö toimii varsinaisena sopimuskumppanina ja ympäristökeskus maksaa vuokrassa kustannukset sekä toimii yhteistyötahona tutkimuslaitosten ja yritysten kanssa.

Tutkimus- ja kehitystyötä tehdään yhdessä Siemensin kanssa ohjausjärjestelmän kehittämisessä. Muita yhteistyökumppaneita ovat Tekesin älykkään sähköisen liikenteen V2G-hanke, joka tutkii aurinkosähkön hyödyntämistä sähköautossa ja Cityopt –hanke, jossa Helen ja VTT tutkivat sähkövaraston käyttöä kiinteistön energiankulutuksen optimoinnin kannalta.

Sähkövaraston hyötyjä ja tutkimustarpeita:

  • Sähköauton lataaminen aurinkosähköllä ja siten lähes nollapäästöisyyteen pääsy.
  • Rahallinen säästö
  • Ylimääräisen aurinkosähkön täysimittainen hyödyntäminen kiinteistössä.
  • Säätövoimana toimiminen osana Fingridin tuotantoreserviä.
  • Tuntihinnoittelun hyödyntäminen.
  • Sähkökaupan mahdollisuus.
  • Selvitetään mikä olisi optimikoko kiinteistölle
  • Toimiminen varavoimana sähkökatkoissa.

Sähkövarasto on osa Suomen energiatehokkainta toimistotaloa. Ympäristötalo on suosittu vierailukohde, jossa on jo käynyt noin 4000 kävijää kolmen ja puolen vuoden aikana. Sähkövarasto lisää talon kiinnostavuutta ja näkyvyyttä. Viestintää akuston toiminnasta ja hyödyistä kuten vaikutuksesta hiilidioksidipäästöihin on myös tärkeätä kehittää.

Lisätietoja: Jari Viinanen, etunimi.sukunimi@hel.fi

Print Friendly, PDF & Email