Harakan luontokeskus siirtyy hiilineutraaliin aikaan

Talvisin luontokeskuksessa ei enää tuhlata lämpöä harakoille. Ikkunoita ja ovia on tiivistetty, ilmalämpöpumput tuottavat lämpöä ja myös vanha kunnon liimapaperi on otettu talveksi käyttöön. Lämmitystapoja on järkeistetty: vain osa rakennuksista on peruslämmöllä, kun taas osa voidaan jättää talveksi kylmilleen.

Toimenpiteiden ansiosta Harakan luontokeskuksen rakennusten sähkönkulutus ja hiilijalanjälki pienenivät 60 prosentilla. Loput luontokeskuksen energiantarpeesta tullaan kattamaan saaren ulkopuolelta ostetulla tuulisähköllä.

Harakan luontokeskuksen pientuulivoimala tuottaa sähköä 5500 kWh/v luontokeskuksen tarpeisiin, auringon tuottamaa lämpö- ja sähköenergiaa  hyödynnetään monin tavoin saaren rakennuksissa.

Harakassa on myös etsitty keinoja sijoittaa uusiutuvan energian laitteita merkittävään kulttuurimaisemaan ja suojeltuihin rakennuksiin. Mukana yhteistyössä ovat olleet kaupunginmuseo, kaupunkisuunnitteluvirasto, kiinteistövirasto ja rakennusvalvontavirasto.

Hiilineutraali Harakka –uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden neuvontaa -esite


Esitteet

Harakka_aurinkosähkö logoHarakka 2

Energialuontopolku ja –näyttely

Miltä näyttävät aurinkokeräin tai -puhallin? Minkä kokoinen on omakotitaloon sopiva pientuulivoimala? Voit nähdä laitteet käytössä Helsingin ympäristökeskuksen Harakan luontokeskuksessa, maamme ensimmäisen energialuontopolun varrella sekä Hiilipihi harakka -näyttelyssä.

Energialuontopolku on auki yleisölle toukokuun alusta syyskuun loppuun klo 10–17 (lauantaisin suljettu). Polun voi kiertää omin päin, osallistua ilmaisiin retkiin tai varata oman opastetun kierroksen (kesto n. 2h, hinta 100€, sunnuntaisin 120€).

Tiedustelut puh. (09) 310 32028, (09) 310 3153

Tutustu luontopolkuun (PDF 1,7 Mt).

Harakan energiapolun kartta

Kuva: Seppo Leinonen

Tutustu näyttelyn materiaaleihin:

1. Hiillostamme palloa (PDF 3,0 Mt)
2. Mitä kilowattitunnin tuottamiseen tarvitaan? (PDF 0,3 Mt)
3. Mitä voi tehdä yhdellä kilowattitunnilla? (PDF 0,1 Mt)
4. Omavarainen talo (PDF 1,2 Mt)
5. Säädä ja säästä (PDF 1,0 Mt)
6. Uusia tuulia (PDF 0,7 Mt)

Hiilineutraali Harakka –hanke sai vuonna 2011 rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Rahoituksen myönsi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

 

Harakan logot

 

 

Print Friendly, PDF & Email