Ympäristötreffit johdattivat uusiutuvaan energiaan

Aurinkopaneelit

Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa. Kuva: Anu Norros

Ympäristötreffiläiset tarkkailevat varovaisen kiinnostuneena Harakan saarella olevaa energiaveiviä, kun energiapolun oppaana toimiva Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen kertoo laitteen toiminnasta. Energiaveiviä veivaamalla liike-energia muutetaan sähköenergiaksi generaattorin avulla, selväähän se. Laitteen toiminnasta ei taida ota selvää kuin kokeilemalla, eli ei muuta kuin töihin. Energiaveiviä veivaamalla voitaisiin keittää alkuun kahvit, mutta ilman hikeä kuppi ei tulisi täyteen ja muut energialuontopolun kohteet jäisivät kiertämättä.

Viimeaikaiset uutiset ovat selvästi vaikuttaneet kiinnostukseen aurinkoenergiaa kohtaan, sillä asukkaat kaipaavat lisätietoa sen hyödyntämisestä pientaloissa. Se onkin yksi syy osallistua ensimmäistä kertaa järjestettäville Ympäristötreffeille. Harakan saaren energialuontopolun varrella ovat esillä niin tutut kuin vähän tuntemattomammatkin laitteet: aurinkokeräimet, aurinkopuhallin, aurinkogrilli, aurinkopaneeli, ilma-lämpöpumppu, energiaveivi ja tuulivoimala. Paikka on siis täydellinen vierailukohde uusiutuvasta energiasta haaveilevalle asukkaalle.

”Ei tule yleensä ääntä”, vastaa Teemu Kettunen tuulivoimalan melutasosta kysyttäessä.

”Toki poikkeuksiakin on”, hän täydentää.

Tyynellä kelillä tuulivoimala ei tuota energiaa eikä ääntä. Asukkaiden täytynee istahtaa tuulisella säällä Kaivopuiston rantaan kuuntelemaan tuulivoimalan ääniä, se taitaa olla varmin tapa todentaa Kettusen sanat todeksi.

Syyskuun Ympäristötreffeillä tutustutaan mökkien syystoimiin. Kohtaamispaikkana toimii tällöin Helsingin Energian Energiatori.

Joka kuun ensimmäisenä tiistaina järjestettävillä Ympäristötreffeillä tutustutaan seudun kiinnostavimpiin ympäristökohteisiin, kuullaan ajankohtaista ympäristötietoa ja keskustellaan alan uusista tuulista asiantuntijoiden kanssa. Ympäristötreffien aihepiirit koskevat muun muassa energiaa, liikkumista, jätteiden lajittelua, kierrätystä ja jäteveden puhdistusta. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Paikkoja on rajoitetusti, joten tilaisuuksiin ilmoittaudutaan ennakkoon.

Ohjelmasta vastaavat yhteistyössä Ilmastoinfo, Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Pääkaupunkiseudun energianeuvonta, Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupungit, Helsingin seudun liikenne, Helsingin Energia, Helsingin kaupungin rakennusvalvontavirasto ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.

Katso Ympäristötreffien tapahtumakalenteri ja ohjelmat sekä ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.ilmastoinfo.fi/ymparistotreffit

Teksti ja lisätiedot:

Projektisuunnittelija
Anu Norros
etunimi.sukunimi@hel.fi

Print Friendly, PDF & Email