Kirjailija Risto Isomäki avaa vihreät ovensa

Aurinkopaneelit

Kirjailijan kodin ekoenergiaratkaisuihin pääsee tutustumaan Vihreät ovet –tapahtumassa 30. elokuuta.

Voiko tällaista kotia olla edes olemassa keskellä Helsingin Malmia? Kirjailija Risto Isomäki johdattaa meidät alas jyrkkiä rappusia kymmenmetrisen kalliorotkon pohjalle. Siellä on pieni ja vanha ovi, josta pääsee kallion sisällä olevaan 85 neliömetrin kokoiseen luolaan.

”Venäläiset louhivat tämän luolan 1900-luvun alussa osaksi ensimmäisen maailmansodan linnoitusjärjestelmäänsä. Täällä säilytettiin ammuksia. Itse olen harkinnut maalämmön tai ilmalämpopumpun asentamista tänne”, luolan nykyinen omistaja Isomäki kertoo.

Kun rotkon pohjalta nostaa katseensä ylöspäin, avautuu näkymä Isomäen kotiin, vuonna 1917 rakennettuun hirsitaloon Villa Mariaan. Vaaleanruskean jugendtalon jyrkältä katolta pilkistävät esiin aurinkopaneelit. Talossa on yhteensä kuusi huoneistoa.

”Muutimme tänne Mannerheimintieltä kerrostalosta. Lapset muuttivat pois ja me halusimme oman pihan ja ystävät saman katon alle.”

Risto Isomäki tunnetaan ekologisia teemoja käsittelevistä jännityskirjoistaan. Hänen teoksensa Sarasvatin hiekkaa oli Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2005. Ilmastonmuutoksen torjunta on yksi kirjailijan elämäntehtävistä. Siihen hän pyrkii myös kotinsa vähäpäästöisillä energiaratkaisuilla, joihin kuka tahansa pääsee tutustumaan lauantaina 30. elokuuta Vihreät ovet –tapahtumassa.

Pellettikamiina

Koko 120 neliön huoneisto lämpiää talvisin kahdella pellettikamiinalla.

Isomäki johdattaa talonsa yläkertaan, jossa hän asuu puolisonsa kanssa. Asuinpinta-alaa on 88-120 neliömetriä, mittaustavasta riippuen. Olohuone on sisustettu entisöidyillä huonekaluilla. Lattia on puuta, seinät valkoiset. Yhdellä seinällä seisoo pieni musta Fiskarsin pellettikamiina. Kahdella kamiinalla Isomäki lämmittää talvisin koko huoneistonsa.

”Purimme tästä pois vuolukiviuunin, sillä sellaisella lämmittäminen tuottaa kaupunkioloissa liikaa noki- ja pienhiukkaspäästöjä. Pellettikamiinalla lämmittäminen on myös halpaa. Koko viime talven pellettikuluni olivat 320 euroa. Kamiinat maksavat noin tonnin kappale.”

Aiemmin talo lämpeni sähköllä, sillä sitä ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon. Sähkölämmitykseen Isomäki ei ole joutunut turvautumaan kuin yhtenä viikkona viime talvena, kun huoneisto oli tyhjä.

Siirrymme talon kattoterassille. Kallion korkeimmalla kohdalla sijaitsevasta talosta aukeaa kauniit näkymät Malmin ylle. Jyrkän katon eteläpuolelle on asennettu 20 kappaletta 210 watin aurinkopaneeleja. Ne tuottavat sähköä 4000 kilowattituntia vuodessa, joka on Isomäen huoneiston kulutuksen verran.

”Meillä ei ole sähköä varaavia akkuja, joten pystymme käyttämään paneelien tuotannosta itse puolet. Loput myymme Helsingin energian sähköverkkoon pörssisähkön hinnalla”, Isomäki kertoo.

Aurinkosähköjärjestelmä maksoi asennuksineen 8000 euroa. Isomäki rahoitti sen remonttilainalla. Verkkosähkön hintaan verrattuna järjestelmä tuottaa kuitenkin säästöä niin paljon, että säästyvä summa kattaa jo ensimmäisenä vuonna lainan lyhennykset ja korot.

”Mitä enemmän sähkön hinta nousee, sitä edullisemmaksi tämä tulee. Viime vuosikymmeninä sähkön hinta on noussut keskimäärin 6 prosenttia vuodessa”, Isomäki sanoo.

Talvella paneelit vähensivät katon lumikuormaa, sillä lumi tippui niiden päältä nopeasti. Helteisenä kesänä paneelit varjostavat peltikattoa, jolloin sisälämpötilakaan ei nouse niin korkealle kuin ennen. Lisäksi kattoon osuva UV-säteily vähenee, jolloin katon käyttöikä kasvaa.

Aurinkosähkö lämmittää myös Isomäen käyttöveden. Boilerit on ajastettu lämmittämään vettä silloin, kun aurinko paistaa eniten. Koko huoneiston sähkölasku on noin 600-700 euroa vuodessa.

Isomäen suurimmat odotukset kohdistuvat aurinkoenergiaan. Hän uskoo, että sillä tuotetaan lopulta valtaosa maapallon energiasta.

Jos haluaa kotiinsa ekoenergiaratkaisuja, mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

”Ajankohtaisin tieto löytyy nykyään netistä. Ala kehittyy niin huimaa vauhtia, että kirjat vanhenevat nopeasti. Kannattaa kysyä neuvoa niiltä, jotka ovat jo tehneet ekoratkaisuja kodeissaan. Tietoa saa tietenkin myös ekoenergiaratkaisuja myyviltä yrityksiltä tai vaikkapa Motivalta”, Isomäki sanoo.

Kirjailija on asunut talossaan vasta alle kaksi vuotta. Tulevaisuuden suunnitelmia on reippaasti.

”Talon yläpohjan eristän varmasti, jolloin lämpöhukka vähenee. Vesivessan rinnalle haluaisin myös kuivakäymälän, jossa voisi myös mädättää biojätteet ja mahdollisesti ottaa sen lämmön talteen. Mietin myös lämpölasisen terassin rakentamista, sellainen voisi kerätä lämpöenergiaa taloon.”

”Suomessa kesäajan lämpöä voisi varastoida myös kallioperään”, hän sanoo ja osoittaa pihakallionsa pohjalla sijaitsevaan luolaan.

Tutustu Risto Isomäen kodin Villa Marian ekoenergiaratkaisuihin osoitteessa lauantaina 30. elokuuta Vihreät ovet –tapahtumassa. Villa Maria sijaitsee Malmilla osoitteessa Kotitie 20. Vierailuaika klo 13-17.

Katso kaikki kohteet ja aikataulut: https://www.vihreatovet.fi

Kuvat: Lotta Henriksson

Print Friendly, PDF & Email