Ekokompassi-järjestelmä tuottanut tulosta Staralla

Jätehuoltoa

Ekokompassi-järjestelmä parantaa jätehuoltoa. Kuva: Mia Malin

Stara aloitti Ekokompassi -ympäristöjärjestelmän rakentamisen vuonna 2013. Jo järjestelmän työstäminen on osoittautunut tuloksekkaaksi. Järjestelmä auditoitiin huhtikuussa ja Ekokompassi-sertifikaatin virasto sai käyttöönsä kesäkuussa.​

Stara pyrkii järjestelmän avulla säästämään muun muassa jäte-, materiaali-, vesi- ja energiakustannuksissa. Ekotehokkuuden lisäksi järjestelmän työstämisen on todettu parantavan myös jätehuoltoa ja poikkeustilanteiden hallintaa.

Järjestelmällä jämäköitetäänkin työn tekoa ja terävöitetään ympäristöasioiden seurantaa. Iso työ on tehty esimerkiksi energiansäästötoimenpiteissä, tukikohtien kemikaaliluetteloiden ja jäteasioiden läpikäymisessä.

Tuloksia jo ensimmäisenä vuonna

Stara on saavuttanut hyviä tuloksia ympäristöjärjestelmän avulla jo ensimmäisenä vuonna. Helsingin energiansäästö-neuvottelukunta palkitsi 15.4.2014 Staran toisella palkinnolla pitkäjänteisestä työstä ja hyvistä saavutuksista energiatehokkuuden edistämisessä. Kilpailuaikana Loka-joulukuussa lämpöä säästyi 18 prosenttia (377 MWh) ja sähköä 14,5 prosenttia (141 MWh) verrattuna kolmen edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Työntekijät ovat ottaneet Ekokompassi-järjestelmän hyvin vastaan ja ekotukihenkilöt sekä muut ympäristöasioista vastaavat kokevat, että järjestelmä on tuonut ympäristötyöhön selkeyttä ja tavoitteellisuutta.

Ekokompassi-järjestelmä kiinnostaa laajalti virastoja

Helsingin virastoista Staralla, ympäristökeskuksella ja neljällä kirjastolla (Pasila, Vallila, Laajasalo ja Vuosaari) on käytössä Ekokompassi. Nyt kirjasto rakentaa järjestelmää kattamaan koko viraston.

Myös rakennusvirasto ja liikuntaviraston Oulunkylän ja Pirkkolan urheilupuistot, Uimastadion sekä Yrjönkadun ja Itäkeskuksen uimahalli rakentavat Ekokompassia. Kiinnostusta Ekokompassin käyttöönottoon on tullut myös Pelastuslaitoksen, SOTEn ja varhaiskasvatuviraston puolelta. Helsingin virastoille Ekokompassineuvontaa tarjoaa ympäristökeskus.

Lisätiedot:
www.ekokompassi.fi

Teksti ja kuva:

Ympäristösuunnittelija
Mia Malin
etunimi.sukunimi@hel.fi

Print Friendly, PDF & Email