Aurinkosähköä kotiin –kampanja sai näkyvyyttä

Aurinkosähkö

Aurinkosähkökampanja sai julkisuutta, mutta tilauksia tuli vähän.

Herttoniemeen asennettava aurinkosähköjärjestelmä oli Helsingin sanomien luetuin uutinen huhtikuun 9. päivä. Suuri osa jutusta käsitteli 30. toukokuuta päättynyttä Ilmastoinfon koordinoimaa Aurinkosähköä kotiin –kampanjaa. Aihetta käsittelivät myös MTV:n uutiset, Apu-lehti ja Kiinteistölehti jopa kahteen otteeseen. Kampanjan nettisivuilla oli kampanjan aikana noin 2200 kävijää ja sivujen katseluita kertyi noin 7 300.

Näkyvyydestä huolimatta nettisivujen kautta lähetettyjen tarjouspyyntöjen määrä jäi alhaiseksi, vain noin järjestelmän toimittajat saivat yhteensä vain reilut 20 tarjouspyyntöä.

Aurinkosähköjärjestelmien hinta- ja laitevertailu avaimet käteen periaatteella

Kampanjan kantavana periaatteena oli laatia aurinkosähköjärjestelmien hinta- ja laitevertailu avaimet käteen –toimituksista. Järjestelmätoimittajat saivat antaa vertailuun yhden 2 kW ja yhden 5 kW -kokoluokan järjestelmän. Tiedot pyydettiin toimittajilta tarjouspyynnön kaltaisella tietopyynnöllä, joka sisälsi muun muassa kuvitellun esimerkkikohteen kuvauksen, johon avaimet käteen -toimitus hintoineen tuli antaa.

Tietopyynnön avulla saimme jokseenkin vertailukelpoiset tiedot laitteistoista ja hinnoista. Kuvitellusta esimerkkikohteesta tehtiin mahdollisimman helppo ja edullinen asennuskohde. Vähensimme näin vaaraa, että jokin järjestelmätoimittaja olisi antanut asennushinnan, joka olisi todellisuudessa koskenut helpompaa asennuskohdetta ja saanut näin epäreilua kilpailuetua. Sivustolla korostettiin esimerkkikohteen olevan hyvin edullinen tapaus.

Julkaisimme kaikki vertailutiedot sivuilla samana päivänä eikä tietoja saanut muuttaa enää niiden julkaisemisen jälkeen. Vertailu poistettiin sivuilta kampanjan päättymisen jälkeen. Kampanjan nettisivuille laadittiin pysyvä osio, josta löytyvät  järjestelmätoimittajien yhteystiedot sekä  melko laajasti tietoa järjestelmän hankintaan ja mitoitukseen liittyen. Lisäksi sivuilla on aurinkosähköjärjestelmän omistajien haastatteluja ja blogikirjoituksia. muun muassa Etelä-Karjalassa toimivasta aurinkosähkön yhteishankinnasta.

Ensi vuonna jatketaan

Vähäisestä tilausmäärästä huolimatta aurinkosähkö nostaa päätään myös täällä Helsingissä, varsinkin näin aurinkoisen kesän jälkeen! Kampanjaa uudistetaan ensi vuotta varten saatujen kokemusten ja toiveiden mukaan. Esimerkiksi miltä kuulostaisi, jos kampanjan sivuilta voisi jättää tarjouspyynnön kanssa samalla myös lainatarjouksen? Mahdollisuuksia toteutukselle selvitetään.

Teksti ja lisätiedot:

Energia-asiantuntija
Teemu Kettunen
etunimi.sukunimi@hsy.fi

Print Friendly, PDF & Email