Opiskelijat ratkaisemassa ympäristöhaasteita

Opiskelijat

Ratkaisuna syntyi kirjastojen Tuuni –työpajaformaatti. Kuva: Jari Viinanen

Helsingin yliopiston opiskelijat kokoontuivat pitchaamaan ratkaisunsa maailman vaikeimpiin ympäristöongelmiin. Kurssi järjestettiin ensimmäistä kertaa. Helsingin ympäristökeskus, Skanska, Element Power, Suomen ympäristökeskus, Helsingin yliopiston tila- ja kiinteistökeskus ja Luontoliitto antoivat Helsingin yliopiston opiskelijoille haasteet ratkaistaviksi. Aikaa oli 2 viikkoa.

Helsingin kaupungin haasteena esitettiin kuinka saada kaupunkilaiset mukaan ilmastotoimiin ja kohti hiilineutraalia Helsinkiä. Ohjeena oli, että se ei saisi juuri mitään maksaa ja uusia rakenteita ei saisi luoda. Opiskelijoille annettiin läjä linkkejä ja muutamia vinkkejä. Mielettömällä energialla opiskelijat paneutuivat asiaan, haastattelivat eri tahoja ja tunnistivat juuri oikeita asioita.

Parin meidän kanssa pidetyn palaverin jälkeen opiskelijat kiteyttivät lopulta vastauksen:

”Näyttämällä kaupunkilaisille, että he ovat osa ilmastonmuutoksen ratkaisua, voimme innostaa helsinkiläisiä toimimaan ja muuttamaan pinttyneitä käytösmalleja.”

Konkreettisena ratkaisuna saimme kirjastojen Tuuni –työpajaformaatin. Kaupunkilaisten asenteet ovat kohdallaan ja tietoa ilmastonmuutoksesta on, mutta miten saada heidät tavoitettua ja ymmärtämään, että he ovat osa ratkaisua? Tuuni-työpajoilla tuodaan hajanainen tieto yhden katon alle kirjastoon ja innostetaan ihmisiä konkreettisen tekemisen kautta. Pääpaino työpajoissa on toiminnalla, koska asenteiden ja käyttäytymismallien muutos vaatii kokeilemista.

Tuuni-pajoissa jalkautetaan kansalaisjärjestöjen asiantuntijuus kaupunkilaisten ulottuville: he voivat konkreettisesti opettaa kirjaston asiakkaille kuinka fiksataan fillari tai kasvatetaan yrttejä omalla parvekkeella. Helsingin Energia voisi tuoda energiasaneerausosaamisensa lähemmäs kansalaisia. Ympäristökeskus saa kirjastoista uuden väylän, jolla tavoittaa muutoin passiivisia ihmisiä. Ei jäädä odottamaan, että ihmiset yksinään tarttuvat toimeen, vaan tuodaan toiminta uuden keskustakirjaston hengessä ihmisten luokse.

Idean kehittelyä jatketaan yhdessä kirjastojen kanssa. Lue lisää kurssista:

https://blogs.helsinki.fi/kestavyyttakaytantoon/

Ympäristötarkastaja
Jari Viinanen
etunimi.sukunimi@hel.fi

Print Friendly, PDF & Email