Kuntien ilmastokonferenssi haki uusia ratkaisuja

Kuntien seitsemäs ilmastokonferenssi kokosi Tampereelle lähes 150 kunta-alan asiantuntijaa toukokuussa. Ensimmäisenä päivänä paneuduttiin ilmastoon liittyvään lainsäädäntöön, energiansäästöhankkeisiin sekä hulevesien hallintaan. Päivän herättelijänä toimi valtiovarainministeriön pitkäaikainen valtiosihteeri Raimo Sailas, joka painotti kasvihuonekaasupäästöjen hinnoittelua ilmastomuutoksen hillinnän keinona.

Ratkaisuksi Sailas ehdotti globaalin hiiliveron asettamista tai toimivaa päästökauppaa. Lisäksi fossiilisten polttoaineiden subventoinnista ja verohelpotuksista tulisi luopua. Sailas painotti, että kuntien tulisi keksiä uusia keinoja ilmasto-ongelman ratkaisemiksi, sillä valtion tuki kuntien ilmastotyöhön tuskin kasvaa tulevaisuudessa. Cleantech-ratkaisut eivät yksin riitä päästöjen hillintään, vaan myös kulutustottumuksistamme on tingittävä, Sailas tähdensi.

Toisen päivän aloitti professori Marja Järvelä Jyväskylän yliopistosta. Hän paneutui ilmastonmuutoksen ja ilmastopolitiikan yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Järvelä nosti esiin ilmastonmuutostyön mahdollisuudet ja mahdottomat ideat kuten syömällä maailma paremmaksi, energiaa kylän sydämestä, vettä vientiin ja pelaamalla maailma pelastuu. Ilmastotyö kaipaa uudistusta ja uusia ideoita.

Helsingistä konferenssissa esiteltiin Ilmastonkestävä kaupunki (ILKKA) – työkaluja suunnitteluun -hankkeen suunnittelutyökaluja perjantai-iltapäivän kaavoitussessiossa. Rinnakkaissessiossa syvennyttiin viestinnän ja vaikuttamisen keinoihin. Esittelyssä oli onnistuneita viestintäkokemuksia hiilineutraaleista HINKU-kunnista sekä esimerkkejä viestinnän eroista kuntalaisten ja ammattilaisten välillä.

Konferenssin lopuksi Kuntaliitto palkitsi vuoden 2014 ilmastoteoista Oulun Ruskotunturin, jossa vanha kaatopaikka on maisemoitu ja muutettu laskettelukeskukseksi, Vantaan kaupungin energianhallintatyön sekä Kurikan kaupungin ruokahävikin vähentämiseen tähtäävän kampanjan.

Lisätietoa:

Projektikoordinaattori
Elina Järvelä
etunimi.sukunimi@hel.fi

Print Friendly, PDF & Email