Kontulan taloyhtiöt säästävät rahaa energiatalkoilla

 

Kontulassa taloyhtiöt ryhtyvät energiatalkoisiin.

Kontulassa taloyhtiöt ryhtyvät energiatalkoisiin. Kuva: Helsingin kaupunki

Huhtikuun lopussa Kontulan Vanhalla Postilla alkoi tapahtua, kun joukko taloyhtiöidensä edustajia kokoontui kuulemaan lisätietoja syksyllä starttaavista Kontulan energiatalkoista. Salin hiljentämiseen ei tarvittu kummia konsteja: 2,1 miljoonaa euroa ääneen sanottuna riitti. Tämän verran paikalla olleet taloyhtiöt käyttävät vuosittain lämmitys- ja vesikustannuksiinsa, kertoi tilaisuuden avannut Kontulan huollon toimitusjohtaja Juha Karjula.

Kontulan energiatalkoissa taloyhtiöille räätälöidään energia- ja korjausrakentamisenkoulutusohjelma. Jotta koulutus vastaisi taloyhtiöiden tarpeita, päästettiin taloyhtiöiden edustajat ääneen.

Ryhmätöissä pohdittiin:

  • taloyhtiöiden koulutustarpeita,
  • merkittävimpiä ongelmia taloyhtiöiden toiminnassa
  • asumisviihtyvyyden haasteita sekä
  • taloyhtiön hallitusten järjestelmätarpeita.

Tieto ei kulje perille taloyhtiöissä

Mikäli hallitustyöskentelyssä on toisinaan erieneviä mielipiteitä, olivat hallitukset tällä kertaa varsin yksimielisiä. Hallitusten merkittävimpiä ongelmia on tiedon perille saattaminen ja väärien huhujen katkaiseminen. Asukkaiden aktivointiin ja viestintään kaivattiin koulutusta. Yhteistoiminta niin taloyhtiön sisällä kuin taloyhtiöiden välillä kiinnosti tilaisuuteen osallistuneita, yhteistyölle pitää vain löytää luonteva tapa. Uudet asukkaat törmäävät kirjoittamattomiin sääntöihin, taloyhtiön uusi ja vanha toimintakulttuuri pitäisikin saada toimimaan yhteen.

Asumisviihtyvyyteen vaikuttaa niin talosta kuin sen asukkaista johtuvat tekijät. Huono sisäilma, väärä lämpötila ja naapureiden aiheuttamat häiriöt laskevat asumisviihtyvyyttä taloyhtiöissä. Näiden ratkaisemiseen tarvitaan hyviä keinoja.

Isännöitsijä on hallituksen tärkein yhteistyökumppani, sillä kokonaisuuden hallinta tuottaa haasteita usealle taloyhtiölle. Hallitukset haluavat kuitenkin olla perillä siitä, miten korjaustarpeita arvioidaan taloyhtiössä, joutuvathan hallitukset markkinoimaan remontit muille asukkaille.  Oman aikakauden talojen erityispiirteet kiinnostavat taloyhtiöitä. Vinkkejä huoltosopimuksen seurantaan kaivattiin asiantuntijoilta.

Erilaisten energiankulutuksen- ja huollonseurantajärjestelmien ominaisuudet herättivät varovaista kiinnostusta hallitusten keskuudessa.

Taloyhtiön ongelmia ei tarvitse ratkoa yhden miehen voimin

Useassa taloyhtiössä hallitus, tai parhaimmillaan hallituksen puheenjohtaja, hoitaa taloyhtiön toimintaa. Koulutuksessa halutaan korostaa yhteistoiminnan ja vertaistuen tärkeyttä. Hallitukset saavat ison palan purtavakseen, kun tavoitteena on vaikuttaa taloyhtiön energiankulutukseen ja aktivoida asukkaat mukaan talkoisiin.

Taloyhtiöiden koulutukset alkavat syyskuussa Kontulassa. Tällöin kouluttajat ja taloyhtiöt pääsevät tositoimiin.

Lisätietoa:

www.energiaopas.fi
www.facebook.com/energiaopas

Timo Kuusiola
Projektisuunnittelija
Kuluttajien energianeuvonta (Helsinki – Espoo – Vantaa)
etunimi.sukunimi@hel.fi

Print Friendly, PDF & Email