Julkiset rakennukset energiatehokkuuden eturintamassa

Viikin toimistotalo on A+-luokkaa. Kiinteistö tuottaa uusiutuvaa energiaa aurinkopaneeleilla sekä viilenee kalliojäähdytyksellä.

Helsingin kaupunki toimii vahvana edelläkävijänä ja hyvä esimerkkinä matalaenergiarakentamisessa.  Kaikki alkavat julkiset uudishankkeet toteutetaan matalaenergiaperiaatteella. Peruskorjauksien osalta tarkastellaan erikseen ovatko toimenpiteet teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti perusteltuja. HKR-Rakennuttajan ensimmäisiä valmistuneita energiatehokkaita kohteita ovat olleet Oulunkylän perhetukikeskuksen uudisrakennus (2010),  Helsingin ympäristökeskuksen  passiivitoimistotalo Viikissä (2011) sekä Käpylän peruskoulun peruskorjaus (2012).

Tämän jälkeen on valmistunut mm. Korttelitalo Kanava, Myllypuron terveysasema ja ala-aste sekä Vartiokylän yläaste. Helsingillä on tällä hetkellä käynnissä tai suunnitteilla noin 25 matalaenergiakohdetta.

Helsingin kaupungin matalanergiarakentamisen yleis  ja alakohtaiset ohjeet julkisille rakennuksille valmistuivat vuosina 2009 ja 2010. Lähes nollaenergiarakentamisen ohjeistuksen laadinta on käynnistynyt ja tavoitteena on, että ohjeistukset valmistuisivat vuoden 2014 loppuun mennessä.

Lisätietoa:

Ulla Soitinaho, Energiahallintapäällikkö, Rakennusvirasto: ulla.soitinaho@hel.fi

Print Friendly, PDF & Email