Helsingistä tuli Reilun kaupan kaupunki

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson vastaanottivat Reilun kaupan arvonimen. Kuva: Riikka Karppinen
Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson vastaanottivat Reilun kaupan arvonimen.
Kuva: Riikka Karppinen

Helsingistä tuli Reilun kaupan kaupunki ja Helsingin yliopistosta Reilun kaupan korkeakoulu. Arvonimet myönnettiin Reilun kaupan viikon avajaistilaisuudessa 21.10.13 kaupungintalolla.

”Helsingin kaupunki on viime vuosina kiinnittänyt paljon huomiota kestävään kehitykseen ja eettisiin periaatteisiin omissa hankinnoissaan. Kaupunginvaltuusto hyväksyi runsas vuosi sitten perusteellisen keskustelun jälkeen globaalin vastuun strategian. Yhtenä konkreettisena tekona strategiassa on reilun kaupan tuotteiden käytön lisääminen sekä Reilun kaupan kaupungin arvonimen hakeminen”, kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sanoo.

Reilun kaupan kaupunki ja korkeakoulu -arvonimet myönnetään kaupungeille tai korkeakouluille, jotka sitoutuvat edistämään reilua kauppaa ja tekemään omissa hankinnoissaan eettisiä valintoja. Helsinki on Suomen seitsemäs Reilun kaupan kaupunki ja Helsingin yliopisto Suomen neljäs Reilun kaupan korkeakoulu. Maailmalla Reilun kaupan kaupunkeja on jo yli 1100, mukana muun muassa Lontoo, Rooma, Kööpenhamina, Tukholma ja Oslo.

Palmia on tarjonnut reilua luomukahvia vuodesta 2011

Helsingin kaupungin liikelaitos Palmia siirtyi käyttämään pelkästään reilun kaupan luomukahvia 26:ssa lounasravintolassaan lähi- ja luomuruokaviikkonsa yhteydessä syksyllä 2011. Tähän menneessä reilua luomukahvia on mennyt noin 30 000 kiloa.

”Tarjoamme noin 10 000–12 000 reilun kaupan kahvikupillista päivässä. Valikoimassamme on myös muun muassa reilun kaupan hedelmiä, hunajaa, teetä ja sokeria”, kertoo Palmian catering-palvelujen yksikönjohtaja Hannele Vuorikoski.

”Tavoitteenamme on laajentaa reilun kaupan tuotteiden valikoimaa ja reilun kaupan kahvin käyttöä”, sanoo Vuorikoski.

Myös Helsingin kaupungin hankintatoimi pitää tärkeänä eettisten periaatteiden noudattamista. Hankintakeskus on mahdollistanut reilun kaupan tuotteiden pääsyn sopimusvalikoimiin. Reilun kaupan kriteerit täyttävää valikoimaa pyritään kasvattamaan, mutta työtä on vielä edessä.

Reilu kaupan viikolla 21. – 27.10. muistutetaan, että jokainen voi omilla ostosvalinnoillaan vaikuttaa eettisen tuotannon tukemiseksi. Reilulla kaupalla tähdätään siihen, että kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan.

Lisätietoa:
Globaalin vastuun strategia 3.9.2012
Kaupunginvaltuuston 26.9. kokouksen päätöstiedote_Globaalin vastuun strategia(kohta 3)

Print Friendly, PDF & Email