Harakan saari esittelee uusiutuvaa energiaa

Harakan saari

Helsingin kaupungin ylläpitämän Harakan luontokeskuksessa voi käydä tutustumassa uusiutuvan energian pientuotannon eri muotoihin. Harakkaan voi myös varata oman työyhteisön kokouksen sekä opastetun kierroksen energiapolulle. Harakan luontokeskuksen pientuulivoimala tuottaa sähköä luontokeskuksen tarpeisiin, ja auringon tuottamaa lämpö- ja sähköenergiaa hyödynnetään monin tavoin saaren rakennuksissa.

Harakan luontokeskus on avoinna 2.5.–30-9.13

Myös muu toiminta Harakan saarella suunniteltu hiilineutraaliksi. Ikkunoita ja ovia on tiivistetty, ja myös vanha kunnon liimapaperi on otettu talveksi käyttöön. Lämmitystapoja on järkeistetty: vain osa rakennuksista on peruslämmöllä, kun taas osa voidaan jättää talveksi kylmilleen. Toimenpiteiden ansiosta Harakan luontokeskuksen rakennusten sähkönkulutus ja hiilijalanjälki pienivät noin 60 prosentilla. Loput luontokeskuksen energiantarpeesta katetaan saaren ulkopuolelta ostetulla tuulisähköllä.

Energiapolulla pääsee konkreettisesti kokeilemaan erilaisia uusiutuvan energian laitteita (mm. aurinkopuhallin, aurinkogrilli ja –uuni, kompostori sekä tuulivoimala) ja oppii ymmärtämään miten ne toimivat. Ryhmäopastuksia voi tiedustella 2.5. alkaen ympäristöhoitaja Anneli Salovaaralta p. 09 310 32028 sekä kokouspalveluita saarivahtimestarilta p.0404134355. Polun voi kiertää omin päin tai varata opastetun kierroksen (kesto n. 2h, hinta 100€, sunnuntaisin 120€).

Harakan luontokeskus on avoinna 2.5.–30-9. klo 10–17 (lauantaisin keskus on suljettu). Lisätietoa: Harakan luontokeskus

Print Friendly, PDF & Email