Ilmastoverkoston ja Ilmastokumppanien kehittämispäivä 21.4.2016

Mitä tapahtuu, kun annetaan kolmellekymmenelle virkamiehelle ja asiantuntijalle seitsemän kiloa legoja ja tehtäväksi rakentaa unelmien ilmastoverkosto? Ilmastoverkoston ja Ilmastokumppaneiden yhteinen kehittämispäivä 21.4.2016 Cafe Köketissä synnytti hienoja kohtaamisia ja uusia ideoita. Päivän aloitti verkostoasiantuntija Timo Järvensivu (KTT), jonka mukaan toimivan verkoston perustan muodostavat tunteminen, luottamus ja sitoutuminen. ”Onko lähtökohtani se, että joku aina haluaa minulle pahaa? Kuka teistä haluaa minulle pahaa?”, kysyi Järvensivu kuulijoilta. Voidaanko olettaa, että jos minä kerron omista lähtökohdistani avoimesti, muutkin alkavat tehdä niin? Missä asioissa avoimuus ja luottamus ovat mahdollisia, jos verkoston jäsenet ovat kilpailijoita keskenään? Voittaja saattaa olla se, joka uskaltaa luottaa. Isossa organisaatiossa vaarana on siiloutuminen, vaikka loppujen lopuksi yhteisenä päämääränä pitäisi olla kaupunkilaisten palveleminen.

Tulevaisuuden Ilmastoverkosto toimii näin! Kuva: Anu Norros

Tulevaisuuden Ilmastoverkosto toimii näin! Kuva: Anu Norros

Kiinnostavia näkökulmia heräsi verkostojen itseohjautuvuudesta. Moni saattaa odottaa, että verkostossa joku määräisi, mitä pitää tehdä. Verkostoissa ideana on kuitenkin se, että se muotoutuu jäsentensä näköiseksi jäsenten ottaessa itse vastuuta toiminnasta. Verkosto päättää itse, mitä se tekee.

Ilmastoverkostossa vahvuutena pidetään perinteisiin työryhmiin verrattuna avoimuutta ja vapaamuotoisuutta. Osallistujien ajatuksia on koottu tänne. Verkoston on luonteva paikka verkostoitua myös oman alan ulkopuolisten tahojen kanssa. Ilmastoverkostoa kuvailtiin sanoillanuori, virkeä, kattava, innostunut, monialainen ja sitoutunut. Toiminta on toisaalta vasta muotoutumassa olevaa ja vielä hieman epämääräistä. Moni toivoi pelisääntöjen selkeyttämistä, jotta osaisi hyödyntää verkostoa paremmin. Ilmastoaamua kehuttiin hyväksi konseptiksi. Käytännön ilmastotekoihin on kova innostus: toivottiin konkreettisia caseja, joihin etsitään kumppaneita ja ratkaisuja. Verkostoon kuuluu toistaiseksi vain kaupungin työntekijöitä. Moni osallistuja korosti yhteistyötä asukkaiden ja yritysten, kuten Ilmastokumppanien, kanssa.

Osallistujat olivat täysillä mukana legotyöpajassa, jossa rakennettiin malleja tulevaisuuden Ilmastoverkostosta. Useimmat haluavat työskennellä verkostossa, joka on avoin ja raja-aidat ylittävä ja innostaa yhteiseen tekemiseen. Vanhan ajan ”valvova silmä” laitettiin museon lasivitriiniin. Työskentelyn jälkeen jokainen toteutti yhden konkreettisen teon, joka auttaa tekemään Ilmastoverkostosta entistä paremman. Päivän päätteeksi koottiin aiheita, jotka verkostoa kiinnostavat. Samoin kerättiin ajatuksia työtavoista sekä toimenpiteitä, joita verkosto haluaa toteuttaa tänä tai ensi vuonna. Äänestä täällä ja vaikuta siihen, mitä verkosto tekee!

Vielä kerran kiitos osallistujille, annoitte meille kaikille paljon loistavia kehittämisideoita. Ilmastoverkoston aktiivisuus ja hyödyllisyys riippuu siitä, millaiseksi jäsenet tekevät verkoston. Onko sinulla idea, toive, kysymys, yhteistyöhanke Ilmastoverkostolle? Ota yhteyttä, autan mielelläni järjestämisessä!

T. Sonja

Järjestäjät: Sonja-Maria Ignatius, Mira Jarkko
21.4.2016 klo 8:30-14 Cafe Köket

Materiaalit

Tehokkaan verkostotyön perusta / Timo Järvensivu

Koosteet vastauksista:

Mitä verkosto tekee seuraavaksi?

aanesta

Print Friendly, PDF & Email