Baanalle ruusuja

Yhdyskuntasuunnittelun seura antoi Baanalle tunnustusta ansiokkaasta arkiympäristön suunnittelusta ja toteutuksesta. Yhdyskuntasuunnittelun seuran ruusut 2012 annettiin Töölönlahden ja Ruoholahden yhdistävän Baana-raitin ideoinnista, suunnittelusta ja toteutuksesta Kaupunkisuunnitteluvirastolle, Rakennusvirastolle sekä Talous- ja suunnittelukeskukselle.

Palkinnon perusteluissa kiitellään, että Baana on osoitus pitkäjänteisestä ja määrätietoisesta työstä paremman kaupunkiympäristön puolesta. Sen ideointi aloitettiin jo 2000-luvun alussa, kun Jätkäsaaren satamatoimintojen siirtyminen Vuosaareen varmistui ja ratakuilun tiedettiin tulevaisuudessa vapautuvan uuteen käyttöön. Eri kaupunginosia yhdistävän kevyenliikenteen raitin ja tapahtumallisuusvyöhykkeen suunnittelua jatkettiin eri virastojen yhteistyönä. Ympäristötaiteellisesta ilmeestä, valaistuksesta ja toiminnallisesta ilmeestä järjestettiin opiskelijakilpailu, jonka tuloksia toteutussuunnittelussa sitten hyödynnettiin.

baana_aleksi_salonen    kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki/ Aleksi Salonen

Helsingin kaupungin tunnustuksen vastaanottivat projektinjohtaja Marko Härkönen Talous- ja suunnittelukeskuksesta, projektinjohtaja Kaija Laine rakennusviraston katu- ja puisto-osastolta sekä Kajsa Lybeck kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Baanaksi nimetty entinen satamaratakuilu kulkee Ruoholahdenkadun päästä Rautatiekatujen välissä Mannerheimintien alittavan tunnelin suulle ja avautuu siitä Töölönlahdelle. Baanan pituus on noin 1,3 km ja leveys noin 15 metriä.

Baana on saanut aiemminkin tunnustusta, mm. elokuussa 2012 Helsinki hauskemmaksi –palkinnon.

Print Friendly, PDF & Email